Az NGM rendelet 21. §-a alapján a 2014. október 1-jét megelőzően beszerzett és 2014. október 1-jén még használatban lévő számlázó programok, igénybe vett online számlázó rendszerek, továbbá használatba vett, számla kibocsátására alkalmas saját fejlesztésű programok adatait az adóalanynak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé be kell jelentenie.


A bejelentésre 30 nap áll rendelkezésre, és a használatból történő kivonást ugyancsak 30 nap alatt kell bejelenteni.


A bejelentést Te is megteheted, de általában minden cég saját könyvelője szokta elvégezni.


Ezen kívül semmi más egyéb teendőd nincs.


Számlázó program bejelentésének lépései:


A nyomtatványkitöltő program telepítése

A számlázó program bejelentése csak a NAV által erre a célra létrehozott programmal lehetséges. A Billingot online számlázó rendszerként (nem számlázó programkéntkell bejelenteni.

Ehhez először telepíteni kell az Általános Nyomtatványkitöltő Programot (ÁNYK), majd a Számlázó nyomtatványt. Ezek a NAV hivatalos oldalán érhetők el >>


Ha a könyvelőd olyan adatokat kér, amiket a lent felsoroltak között nem találsz, akkor nem online számlázó rendszerként, hanem számlázó programként próbálja bejelenteni a Billingot. Kérjük, ebben az esetben ezt mindenképpen egyeztesd vele. A számlázó programba azok az alkalmazások tartoznak, amik nem internet alapúak, hanem telepíteni kell a számítógépre. A Billingo internet/felhő alapú számlázó rendszer, nem kell telepíteni.


Az adatok kitöltése és a számlázó bejelentése

A bejelentés első lépéseként töltsd ki a számlázó program Beállítások, "Adatok" oldalán a vállalkozás adatait!

Ha a nyomtatványkitöltő program telepítve van és ki van töltve az összes adat, szintén a Beállításokban találod a NAV bejelentés opciót. Az oldal alján a SZÁMLÁZÓ XML-re kattintva tudod letölteni az XML fájlt, amelyet a NAV keretprogramba kell betölteni.


A Billingo használata esetén a bejelentésnek a következő adatokat kell tartalmaznia:

Rendszer neve: Billingo
Elérhetősége: www.billingo.hu
Online számlázási szolgáltatást nyújtó neve: Octonull Kft.
Adószáma: 25073364-2-42


Ha korábban már állítottál ki számlát a Billingóval, akkor a bejelentés dátuma az első számla létrehozásának dátuma. Ha még nem történt számlázás, akkor az adott nap lesz a bejelentés dátuma.


Az alábbi képernyő segítség a nyomtatvány kitöltéséhez.